Na półmetku przygotowań do obozu wędrownego trzeba sprawdzić stan i liczbę posiadanego w szkole sprzętu turystycznego: namiotów, materaców, śpiworów, kuchenek turystycznych i apteczek; zmniejsza to możliwość zaskoczenia później różnymi defektami, chroni obóz przed brakiem niezbędnego sprzętu. Sprzęt obozowy może być przekazany młodzieży do użytkowania przez dyrekcję szkoły, komendę hufca lub chorągwi ZHP. Może być także wypożyczony ze szkolnych lub międzyszkolnych wypożyczalni lub stanowić własność prywatną uczestników obozu. W każdym z tych przypadków wszyscy uczestnicy obowiązani są dbać o sprzęt obozowy, przede wszystkim właściwie go eksploatować, a po zakończeniu obozu starannie oczyścić i zakonserwować.
Jeżeli planujemy wyżywienie we własnym zakresie, wówczas zabieramy ze sobą po 1 kuchence turystycznej (warniku spirytusowym) na 2 uczestników obozu.