Wyżywienie wycieczek w większych schroniskach nie powinno nastręczać kłopotów. Do dyspozycji mamy bary szybkiej obsługi, bary mleczne, jadłodajnie i restauracje. Aby zapewnić sobie w miarę sprawną obsługę, w przeddzień lub przynajmniej rano w dniu konsumpcji uzgadniamy w zakładzie gastronomicznym jadłospis, godzinę przybycia grupy, zamawiamy odpowiednią dla niej liczbę posiłków. Ekwipunek uczestników wycieczki zależny jest od typu wycieczki i czasu jej trwania. Bierzemy jedynie rzeczy niezbędne, o których informujemy uczniów i rodziców na odprawie zorganizowanej na dwa tygodnie przed wyjazdem. W ekwipunku uczniowskim nie powinno zabraknąć ciepłego swetra i płaszcza przeciwdeszczowego (ze względu na zmienność pogody), piżamy, bielizny, przyborów do mycia, notatnika i ołówka. Znacznie większych przygotowań wymagają wycieczki połączone z biwakiem, noclegami w namiotach i samodzielnym przygotowaniem posiłków. Zmienia się wówczas ekwipunek uczestnika i grupy.